Kampanja protiv raka dojke

Fond B92 je započeo borbu protiv raka dojke 2008. godine. Tada je u okviru akcije pod nazivom 77 žena u 7 dana sprovedena nacionalna kampanja prikupljanja sredstava za kupovinu mobilnog mamografa za preventivne preglede žena.

Od tada Fond B92 apeluje na žene da idu na redovne preglede koji omogućavaju ranu dijagnostiku ovog oboljenja, s obzirom da otkrivanje oboljenja u ranoj fazi mnogostruko povećava uspešnost izlečenja. U skopu kampanje Srbija je dobila i Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Za datum je simbolično odabran 20. mart, prvi dan proleća. Ovaj datum uvršten je u Kalendar javnog zdravlja Republike Srbije, na inicijativu kompanije AVON i Fonda B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

Fond B92 i AVON, već nekoliko godina zaredom, 12. oktobra obeležavaju svetski dan borbe protiv raka dojke. Podršku ovom događaju daju Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Američka ambasada. Cilj manifestacije jeste podizanje svesti o značaju prevencije raka dojke odlaskom na redovne preglede, ali i edukacija kojom se stavljanja akcenat na važnost rane dijagnostike ove teške bolesti. Ovaj događaj svake godine okupi preko 10 000 građana i više stotina „žena-pobednica“ koje su uspešno izlečene od ove bolesti. Toga dana, na specijalno pripremljenom zidu na Trgu Republike, posetioci imaju mogućnost da napišu svoje razloge zašto im je potrebno da bitne žene iz njihovog okruženja budu deo njihovog života. U duhu akcije osmišljen je i slogan „Milion razloga zašto želim svet uz tebe“.

Sav prihod od donacija i prodaje suvenira, 2013. godine upućen je Nacionalnoj asocijaciji lečenih od raka (NALOR) koja okuplja 13 organizacija iz čitave Srbije koje se bave prevencijom, edukacijom i podrškom lečenima od raka.

Vesti - Kampanja protiv raka dojke

20.3.2015.

Održan okrugli sto povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

Otkriven na vreme, rak dojke je izlečiv u 90% slučajeva. Predstavnici zdravstvenih institucija i organizacija okupili su se povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke na okruglom stolu “Rana dijagnostika i izlečenje raka dojke”, koji je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Tom prilikom predstavljeni su rezultati koji su do sada ostvareni u oblasti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja ove bolesti, kao i planovi za 2015. godinu.
19.10.2014.

Održana šetnja "Milion razloga” u borbi protiv raka dojke

U centru Beograda, u Knez Mihailovoj ulici danas je, uz masovnu podršku građana i veliki broj javnih ličnosti, održana tradicionalna Roze šetnja podrške u borbi protiv raka dojke. Ovaj događaj organizovan u sklopu kampanje “Milion razloga zašto želim svet uz tebe” poslao je snažnu poruku podrške i poziv ženama u Srbji da rak dojke ne mora da bude bolest sa smrtnim ishodom i da se redovnim pregledima može preventivno delovati na ovu opasnu bolest.