Sigurna kuća

Početkom 2006. godine medijska kuća B92 je, u okviru novoformiranog tima za korporativnu društvenu odgovornost, započela kampanju protiv nasilja nad ženama. Zahvaljujući ovoj kampanji, Srbija danas ima sedam namenski izgrađenih sigurnih kuća za smeštaj žrtava nasilja.

Tadašnja statistika pokazivala je dramatične podatke prema kojima je svaka treća žena u Srbiji žrtva porodičnog nasilja i fizičkog zlostavljanja. Statistika je uključivala i porazan podatak da je svako šesto dete preživelo neki vid nasilja, uključujuci i seksualno zlostavljanje. Svaka druga žena u Srbiji je, prema tadašnjim podacima, iskusila psihičko ili verbalno nasilje.

To su bili razlozi da B92 započne emitovanje televizijskih i radijskih spotova posvećenih ovoj temi. Cilj kampanje bilo je prikupljanje sredstava za izgradnju prve namenske sigurne kuće, ali i podizanje svesti o razmerama ovog ozbiljnog problema. „Pomozite da žrtve nasilja u porodici konačno osete sigurnost! Izgradimo Sigurnu kuću!“, bio je moto kampanje, a partner na projektu bilo je Savetovalište protiv nasilja u porodici. Zbog važnosti kampanje, Sigurna kuća postaje stalni projekat Fonda B92, u okviru kog su dve sigurne kuće izgrađene u Beogradu i po jedna u Zrenjaninu, Somboru, Sremskoj Mitrovici i Pančevu.

Deceniju kasnije, izveštavanje o nasilju nad ženama, nažalost, nije nestalo iz rubrike crnih hronika. Poslednjih godina svakodnevno raste broj žena i dece koji traže pomoć socijalnih institucija, savetovališta i skloništa. Neslavna statistika obara rekorde i u broju femicida. Zbog toga Fond B92 nastavlja da ukazuje na sve aspekte i posledice porodičnog nasilja i nasilja nad ženama u Srbiji.

Veb-portal o nasilju nad ženama

Sajt sigurnakuca.net pokrenut je 2006. godine, uz podršku kompanije AVON, u okviru kampanje izgradnje sigurnih kuća za žene i decu koji su pretrpeli nasilje. Pored obaveštenja o postignutim rezultatima, prvobitna verzija sajta predstavljala je i servis sa osnovnim informacijama koje mogu biti od pomoći onima koji su bili izloženi nasilju, kao i ljudima u njihovoj okolini koji su bili spremni da pomognu, ali nisu znali kako.

Saradnja sa UNDP-em u okviru projekta “Integrisan odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji“, uz podršku UN Trust Fund-a za zaustavljanje nasilja nad ženama, UN Women-a i UNICEF-a, rezultirala je izmenama samog koncepta sajta - sadržaj je usložnjen, a fokus proširen i ka znanju o nasilju. Sajt je dopunjen kako bi se povećala dostupnost informacija o nasilju, ne samo za žene koje su ga preživele, već i za one koji se temom bave istraživački, informativno ili aktivistički.

Uključujući resurse nadležnih institucija, samostalnih ekspertkinja i dragocena iskustva ženskih organizacija koje se godinama bore protiv nasilja, sajt sigurnakuca.net promoviše ideju zajedničkog delovanja. Ideja je da institucije sistema, organizacije civilnog društva i međunarodne organizacije jedinstveno nastupaju u stavu da je nasilje nad ženama nedopustivo i da je u pitanju društveni problem koji se tiče svakoga od nas.

Više informacija na adresi: https://www.sigurnakuca.net/

Vesti - Sigurna kuća

15.4.2016.

Svečano uručeni ključevi Sigurne kuće Sremskog okruga

Sremska Mitrovica, 15. april 2016 - Danas je u novoizgrađenoj Sigurnoj kući u Sremskoj Mitrovici održana ceremonija primopredaje objekta od strane donatora Fonda B92 budućem korisniku, Centru za socijalni rad “Sava” koji će njome upravljati ispred opština Sremskog okruga. Time su stvoreni svi uslovi za smeštaj žrtava nasilja sa ove teritorije u ovom reprezentativnom objektu izgrađenom uz poštovanje najviših evropskih standarda vezanih za njihovo zbrinjavanje.
28.3.2016.

Okončani radovi na izgradnji i opremanju Sigurne kuće u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica, 27. mart 2016 - Ceremonijom u zgradi novoizgrađene Sigurne kuće, okončani su radovi i opremanje objekta koji su trajali oko 15 meseci. Ovom činu prisustvovali su dr Bojan Pajtić, predsednik Pokrajinske Vlade Vojvodine, Miroslav Vasin, Pokrajinski Sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Veran Matić, predsednik UO Fonda B92.
25.1.2016.

ONAsnaživanje je rešenje

U petak, 22. januara 2016. godine pokrenut je sajt sigurnakuca.net/onasnazivanje/ čiji sadržaj čine saveti, praktična znanja i iskustva o načinima ekonomskog jačanja žena. Posetiteljke sajta biće u prilici da saznaju kako da postanu konkurentnije na tržištu rada, da se informišu o prilikama za pokretanje i promociju sopstvenog biznisa, besplatnim edukacijama i usavršavanjima.
24.9.2015.

Razgovor i kreativan rad kao melem za dušu

Zaposlene iz Direct Media provele su tri meseca u osnaživanju žena u Sigurnoj kući u Beogradu. Ovaj program podrške se od jeseni nastavlja adaptacijom tri Sigurne kuće i finansiranjem besplatne pravne podrške ženama žrtvama nasilja.
27.7.2015.

Karijerno osnaživanje žena u Somboru

U okviru projekta „ONAsnaživanje“ 24. i 25. jula u Somboru održane su radionice karijernog osnaživanja žena.