Oslikaj promenu i Umetnost mladih za Zemlju

Oslikaj promenu (Paint The Change) je projekat  utemeljen  na ideji da je umetnost alat i metod učenja koji može da ostvari jak uticaj na ukazivanje na probleme lokalnih zajednica i njihovo sagledavanje i rešavanje.

Projekat se sprovodi na međunarodnom nivou  sa partnerima iz Velike Britanije (Off-Centre Productions) i Grčke (Impact Hub), a aktivnosti se realizuju u Londonu, Atini, Beogradu, Vranju i Subotici. Paint The Change okuplja osnovce i srednjoškolce koji učestvuju u radionicama snimanja angažovanih filmova, uz stručno vođstvo mentora, a sa posebnim akcentom na ideju ukazivanja i plasiranja rešenja problema putem različitih umetničkih formi.

Krajnji rezultat ovog procesa ima za cilj da podstakne i senzibiliše mlade za teme i probleme lokalne zajednice, ali i da osnaži njihove kapacitete za savladavanje i korišćenje komunikacijskih tehnika kao što su dokumentarna (video) i ulična umetnost. Dodatni proizvodi ovog procesa jesu mural i dokumentarni video o nastanku ideje za oslikavanje murala u svakom od gradova.

Ciljevi projekta:

  • Uključivanje  mladih u diskusiju u vezi sa pitanjima koja ih muče i pitanjima zajednice, kao i istraživanje rešenja
  • Organizovanje radionica koje vode predavači stručni za rad sa mladima i  podsticanje mladih da na kreativan način izraze svoje stavove
  • Upoznavanje učesnika sa osnovnim tehnikama snimanja filmova i ulične umetnosti
  • Oslikavanje murala i stvaranje dokumentarnog video materijala koji izražavaju aktuelne probleme u društvu

Zbog rezultata koji su proizašli iz ovog projekta podržanog od strane Kreativne Evrope, Fond B92 je u saradnji sa partnerima iz Francuske (Nobulo, Urban Art Crew) i Slovenije (Institut za razvoj društvene odgovornosti), i podrškom organizacije Paint the Change, kreirao i sprovodi svojevrsni nastavak projekta Umetnost mladih za Zemlju – YAFE (Youth Art for the Earth).

Više grupa starijih tinejdžera i tinejdžerki iz ugroženih i marginalizovanih zajednica će do kraja 2024. godine kroz edukativne i umetničke radionice biti osnažene da uz pomoć javne ulične umetnosti formulišu i prenesu poruke o društvenoj odgovornosti i ekološkoj održivosti koje su fokus YAFE-a.

Kako bi se i samim procesom doprinelo cilju očuvanja prirode, gde god je to moguće, koristiće se inovativne ekološke tehnologije poput boje koja reaguje sa štetnim oksidima azota, koji se javljaju kao posledica emisije motornih vozila, rada fabričkih postrojenja i elektrana, neutrališe ih kroz hemijski proces i te naslage bivaju oprane kišom.

O svim projektnim aktivnostima saznajte na sajtu i društvenim mrežama Fonda B92.

Vesti - Oslikaj promenu

12.10.2020.

Srednjoškolci u Beogradu oslikali mural kojim poručuju: „Da li (po)stižeš?

Tokom proteklog vikenda, u okviru projekta „Oslikaj promenu“, na zidu Filološke gimnazije u Beogradu oslikan je mural sa porukom „Da li (po)stižeš?“, u čijem kreiranju su učestvovali učenici četiri beogradske srednje škole.