Društveno odgovorne kampanje

U okviru rada Odeljenja medijske kuće B92 za društvenu odgovornost, odnosno kasnije osnovanog Fonda B92 realizovale su se brojne filantropske i humanitarne kampanje.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Ulepšajte dan sebi i drugima, dajte krv! prva je u seriji društveno-odgovornih akcija pokrenutih sa namerom da se predupredi nestašica zaliha krvi tokom letnjih meseci. Institut za transfuziju krvi Srbije je uz pomoć medijske kuće B92, u maju 2008. godine, započeo svakodnevno podsećanje građana da daju krv.

Tokom prve tri nedelje zajedničke akcije zabeležen je značajan porast broja dobrovoljnih davalaca u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Povrh toga Fond B92 pokrenuo je inicijativu za nabavku novog, savremenog prevoznog sredstva, pošto autobus za transfuziju, koji se nalazio na Trgu Republike u Beogradu, nije bio u voznom stanju. Do kraja akcije prikupljeno je 205 000 evra i započeti su radovi na izradi novog Ikarbus vozila za transfuziju krvi.

Akcija je proširena i kampanjom dobrovoljnog davanja koštane srži. Javnost je tako prvi put upoznata sa idejom o Banci potencijalnih davalaca koštane srži, kao i konceptom zaveštavanja organa. Zajedno sa Institutom za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu započelo se sa formiranjem DNK registra. Zamišljeno je da ovaj registar bude od pomoći u identifikaciji nestalih osoba.

Ulica otvorenog srca

Ulica otvorenog srca jedna je od najprepoznatljivijih humanitarnih i zabavnih manifestacija u našoj zemlji. Svakog prvog dana Nove godine Svetogorska i Makedonska ulica u centru Beograda, zatvaraju se za saobraćaj i otvaraju za karneval.

Ova manifestacija, pre svega, ima humanitarni karakter. Na svakoj od dosadašnjih Ulica, prikupljana su sredstva za pomoć nekoj ugroženoj grupi. Prve, 2010. godine, Fond B92 i Centar za integraciju mladih prikupljali su donacije za decu ulice i decu Svratišta. Naredna godina bila je u znaku projekta Doktori klovnovi i ostala je zapamćena kao ulica crvenih noseva. Ulice su više puta bile u znaku beba, kao podrška akcijama – Bitka za bebe i Bitka za porodilišta. Poslednja u nizu, bila je posvećena kampanji Stari nisu stvari i Pokretu za brigu o starima 65+.

Manifestaciju svake godine poseti više desetina hiljada Beograđana i njihovih gostiju.

Eko-kampanje

Društveno-odgovorne kampanje ne mogu se zamisliti bez najizazovnije od svih borbi modernog doba – zaštite životne sredine. Medijska kuća B92, svojim radom učestvovala je u nekoliko kampanja ovog tipa. Udahni duboko - ako smeš bila je prva u nizu. Cilj ove kampanje bio je da se ukaže građanima na to da žive u zagađenoj životnoj sredini.

Nakon toga, usledila je obimnija kampanja Ja čuvam Srbiju, a ti? U 10 televizijskih spotova ukazivano je na jedan od ekoloških problema čijem rešavanju pojedinac može dati svoj doprinos u skladu sa ekološkom maksimom: Misli globalno, deluj lokalno. Neke od poruka koje spotovi šalju su: Smanjite potrošnju tople vode, isključite iz struje tehničke uređaje kad ih ne koristite, recite NE plasticnim kesama.

Doktori Klovnovi

Program Doktori klovnovi akcija je promene atmosfere u bolničkom okruženju. Ona okuplja grupu mladih ljudi koji, šireći pozitivnu energiju u dečijim bolnicama i zdravstvenim ustanovama, pomažu deci da prevaziđu najteže periode.

Program Doktora Klovnova sveobuhvatna je akcija promene atmosere u bolničkom okruženju. Osnovni cilj posete Doktora Klovnova jeste da se smanji strah od pravih doktora, i ulepšaju tmurni bolnički dani.

Fond Mila

Ovaj Fond nastao je kao odgovor na potresnu sudbinu keruše Mile, jedne od beogradskih pasa lutalica. Kao štene, Mila je pronađena u beogradskom predgrađu odsečenih šapa. Zahvaljujući brzoj reakciji komšija odvedena je kod veterinara, a nakon toga zajedničkim snagama B92 i nekih poznatih ličnosti počinje borba za Milin oporavak.

Fond B92 je nakon uspešne Miline rehabilitacije i udomljavanja osnovao Fond Mila. Ovaj fond zadužen je za pomaganje svim životinjama koje su doživele nasilje ili namerno povređivanje. Zajedno sa srodnim organizacijama i gradskim institucijama, Fond Mila pomaže razvoj organizacija koje će, po uzoru na pet-policiju, pružati hitnu veterinarsku pomoć i zbrinjavanje životinja.