Bitka za bebe

Bitka za bebe je najpoznatija akcija Fonda B92, kao i jedna od najvećih i najuspešnijih humanitarnih akcija na ovim prostorima. Pokrenuta je u jesen 2011, nakon potresne reportaže o neadekvatnim uslovima u srpskim porodilištima, a za cilj je imala rešavanje problema prevremeno rođene dece.

Kroz Bitku za bebe obezbeđeno 219 inkubatora za 50 zdravstvenih ustanova u preko 40 gradova u Srbiji. U akciju je bilo uključeno preko 700 kompanija, institucija, organizacija i preko milion pojedinaca koji su donirali više od 2,5 miliona evra.

Bitka za porodilišta

Nastavak ovog poduhvata od 2012. odvija se kroz akciju Bitka za porodilišta, u okviru koje se uz podršku donatora nabavlja neophodna neonatološka i ginekološka oprema. Za preko 70 zdravstvenih ustanova u zemlji (porodilišta, domovi zdravlja, dečje klinike) obezbeđena je medicinska oprema vredna više od 3,5 miliona evra. Do sada je proglašena 41 pobeda u porodilištima koja su dobila svu novu neophodnu opremu za zbrinjavanje majki i beba, a do proglašenja potpune pobede preostalo je da se obezbedi oprema za još 11 ustanova ovog tipa.

Naslanjajuću se na ovu priču Fond B92 je u saradnji sa mnogobrojnim partnerima organizovao i niz pojedinačnih akcija, kao što je obnavljanje pojedinih segmenata Urgentnog centra. Za Urgentni centar i druge velike klinike u sklopu Kliničkog centra Srbije (neurohirurgija, pulmologija, endokrinologija...) tokom nekoliko godina prikupljeno je više od 600.000 evra za nabavku najsavremenije opreme, a u rekonstrukciju delova Urgentnog centra uloženo je oko 200.000 evra. 

Bitka za bebe i Bitka za porodilišta su višestruko nagrađivane nacionalnim i međunarodim priznanjima, ali je najveće priznanje svakako društvena prepoznatljivost i postignuti rezultati.

 

Vesti - Bitka za bebe

17.3.2016.

Donacija Domu zdravlja u Čačku

U okviru akcije „Zajedno za bebe“, predstavnici Komercijalne banke i Fonda B92 uručili su Domu zdravlja u Čačku ultrazvučni aparat za pregled kukova kod dece.
7.3.2016.

Kompanija Drekslmajer pomaže Opštoj bolnici "Đorđe Joanović"

Dečje odeljenje dobilo je ovom prilikom četiri električne vage za merenje beba, dva otoskopa i pulsni oksimetar.- Uspeh naše kompanije zavisi od naših zapsolenih i ljudi u lokalnim zajednicama – kaže Andreas Veber, generalni direktor pogona ove fabrike u Zrenjaninu.
4.3.2016.

Porodilište u Valjevu dobilo neophodnu opremu

Valjevo, 03. mart, 2016. - U okviru akcije „Zajedno za bebe“, predstavnici Komercijalne banke i Fonda B92 uručili su porodilištu u Valjevu svu neophodnu opremu. Donaciju čine kolor dopler ultrazvučni aparat sa tri sonde, reanimacioni sto, porođajni sto, lampa za fototerapiju, pacijent monitor sa EKG-om i infuziona pumpa.
7.9.2015.

Donacija Milana Popovića porodilištu u Novom Pazaru

Novi Pazar, 07. septembar 2015 - Danas je porodilište u okviru Opšte bolnice u Novom Pazaru dobilo neophodnu medicinsku opremu u vrednosti od oko 90.000 evra, koja je nedostajala za optimalni rad ove ustanove. U porodilište su danas stigli transportni ručni inkubatori, setovi za reanimaciju beba, operacione LED lampe, infuzione pumpe, porođajni stolovi, reanimacioni sto, CTG aparati za elektronsko praćenje materičnih kontrakcija i srčanih tonova beba, pulsni oksimetri koji služe za merenje zasićenosti krvi kiseonikom, reflektori za pregled, hirurški vakuum aspirator i pacijent monitori sa EKG-om, jedan za odrasle, jedan za bebe.
2.6.2015.

Porodilište u Gračanici dobilo neophodnu opremu

Gračanica, 02. jun 2015 - U okviru akcije „Zajedno za bebe“, predstavnici Komercijalne banke i Fonda B92 uručili su porodilištu u Gračanici: operacioni sto, ginekološki sto, lampu za operacionu salu, dva pacijent monitora sa EKG-om, dva CTG aparata i tri pulsna oksimetra,čime je ovo porodilište dobilo neophodnu opremu.